04 september 2011

BERINGEN Open Monumentendag ‘conflict’

 

Affiche 06 copy.jpg

Barak 15, 11 september van 10 tot 18 uur

Op zondag 11 september 2011 is het weer zover; de 23ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen. 

Dit jaar wil de Werkgroep Monumentenzorg Beringen, in het kader van het thema ‘Conflict’ de aandacht vestigen op een belangrijk deel van onze oorlogsgeschiedenis. We nemen de belangstellende mee op een reisje terug in de tijd naar die plaatsen waar toch voor velen zich een onbekend verhaal van deze oorlogsjaren heeft afgespeeld. Vertrek en verzamelpunt is Barak 15. Samen met de dienst Cultuur, Integratiedienst, Buurtopbouwwerk en ‘Citévolk Spreekt’ worden deze geschiedenis door middel van tentoonstellingen en verhalen in de nieuwe Barak gebracht worden.

Barak 15 staat voor het conflict dat er is geweest tijdens WO II en waarvan de meeste relicten verdwenen zijn. Ze getuigt, als gevangenenbarak in een gevangenenkamp, van de soms dodelijk strijd tussen buurvolken; eerst Oost-Europese krijgsgevangenen, dan incivieken en Duitse gevangenen.

Barak 15 is als, invalspunt in de oude arbeiderswoonwijk, het trefpunt waar groepen en nationaliteiten elkaar kunnen gaan ontmoeten.

Ze zal op OM dag de uitvalsbasis zijn voor bezoeken aan en naar de plaatsen die in dat conflict een belangrijke rol hebben gespeeld oa. het voormalig Baltische kamp (net achter de hoek) .

In onze tentoonstellingsruimte kan je meer te weten komen over hoe het leven in het gevangenenkamp en het latere migratiekamp aan toe ging. Ook zal voor de bezoeker de film ‘Bombardement op Beverlo vertoond worden.

Barak 15 is een replica van een houten barak uit het voormalige krijgsgevangenenkamp van het Baltisch kamp in Beringen. De replica is gelegen langs het Pools Lokaal aan de Laan op Vurten.

Binnenkort zal in de barak gestart worden met de inrichting van een tentoonstellingsruimte waarin de (mijn)geschiedenis van Beringen -Mijn wordt voorgesteld.

In het voorjaar van 2012 opent barak 15 officieel zijn deuren.

Voor meer informatie over deze Open Monumentendag kan je steeds terecht bij de dienst cultuur.

Dienst Cultuur, Kioskplein 25, 3582 Beringen

011/45 03 10

(bron : Cultuurdienst stad Beringen)

De commentaren zijn gesloten.