05 september 2011

Meer dan 100 geslaagden voor het 7de rekentaalbad

 

rekentaalbad3.jpgOnderwijs & Gezin/ Opvoedingswinkel Beringen heeft in de zomervakantie van 2011 voor de zevende keer een rekentaalbad georganiseerd in de Pastorijstraat in Koersel. Kinderen van de kleuter- en lagere school kregen hier de kans om op een leuke en speelse manier rekentaal te leren.

Meer dan 100 kinderen werden in 5 groepen verdeeld naargelang de leeftijd van de kinderen. Zo kregen de kinderen activiteiten op maat aangeboden.

In de voormiddag kwam voornamelijk onderwijs- en instructietaal aan bod. Namiddag werden er leuke taalspelen en activiteiten gedaan. De oudsten deden o.a. een rekencluedo en het grote meetspel met opdrachten waarbij ze lengtes, gewichten en volumes moesten meten en omzetten naar andere eenheidsmaten. Tijdens het ‘hoe zie jij eruit?-spel’ probeerden ze vlakke en meetkundige figuren te herkennen aan de hand van omschrijvingen.

De kinderen van het 2de en 3de leerjaar maakten koekjestaart waarbij ze een stappenplan moesten volgen en hoeveelheden van ingrediënten moesten omrekenen en afwegen. Tijdens het estafettespel werden de kinderen in groepjes verdeeld en  moesten ze om ter snelst rekensommen oplossen, correcte hoeveelheden meten en de klok lezen.

De kinderen van het eerste leerjaar brachten een bezoek aan het natuureducatiefcentrum ‘De Watersnip’. Hier leerden ze breuken aan de hand van zelfgemaakte taarten met materialen uit de natuur, ook de omtrek van bomen meten en vergelijken met elkaar was een van de activiteiten die ze tijdens hun uitstap deden.

Leren tellen, een tekendictee waarbij er gerichte instructies gegevens worden, een dobbelsteenspel waarbij er getallen aan getalbeelden gekoppeld worden en met de parachute werken, waren dan weer enkele activiteiten voor de allerkleinsten.

De kinderen vonden het alvast een groot succes. Zo vroeg een kleutertje van de 2de kleuterklas aan zijn mama: ‘Kan ik hier niet elke dag komen?’

Bugra van het 6de leerjaar vond het rekentaalbad een super initiatief: ‘We spelen heel de dag en ik word daar ook nog slim van!’

De laatste dag namen 12 ouders deel aan een sessie over grenzen stellen. Aansluitend op deze sessie volgde een leuk toonmoment. 64 ouders kwamen kijken hoe hun kinderen toonden wat ze de voorbije dagen geleerd hadden.

Na het toonmoment werden de diploma’s voor de kinderen gebracht door de MG Club Limburg. 19 oldtimers, hebben de kinderen met de mondjes laten open staan van verbazing en laten lachen van plezier tijdens hun ritje in een MG! Natuurlijk heeft Koersel hen niet alleen gezien, maar ook gehoord! De Kinderen lieten de toeters van de MG’s volop weerklinken!

In de herfstvakantie van 2011 zal het achtste rekentaalbad plaatsvinden. Voor meer info kan je terecht bij Onderwijs & Gezin/opvoedingswinkel Beringen in de Pastorijstraat 44 in Koersel of op het nummer 011 74 67 46. Je kan ons ook per mail bereiken via onderwijsengezin@beringen.be.

Mario Volders, Schepen van Onderwijs 

rekentaalbad1.jpg

rekentaalbad2.jpg


De commentaren zijn gesloten.