14 september 2011

11 september: Cultuuruitstap

Van André Caubergs, een trouwe cultuuruitstapper, ontvingen we volgende leuke bijdrage mét foto-materiaal.  Bedankt André!

De jaarlijkse culturele uitstap van de Stedelijke cultuurraad had een immens verschil in het programma van de voormiddag en namiddag. In de voormiddag vertrok de bus richting Breendonk. Hier werd, onder begeleiding van een gids, een bezoek gebracht aan “het fort van Breendonk”.

Een gewoon bezoek is al indrukwekkend, maar als je daar een gids bij hebt die de gruwel welke er tijdens de oorlog gebeurd is om een nauwgezet kan vertellen is het nog intenser. Wel, op die momenten heb je het gevoel dat je er bij was, het echt meebeleven. De vernederingen, de onmenselijke slaapzalen, het voor niets dienende werk dat men moest doen.Het cachot waar men van 6u tot 20u moest rechtstaan...

Als je dan ook nog eerst langs de doodskisten naar de folterkamer ging, kreeg je al rillingen. Om niet te spreken van de beleving in de folterkamer zelf.

Wanneer je het “executieplein” betreedt word je nog stiller, als je de palen zo naast elkander ziet staan en weet dat men daar gewoonweg aanvastgebonden neergeschoten werd. Of de galg waar men een nog wredere straf meekreeg. Niet te geloven dat een mens een mens dat kon en nog steeds kan aandoen!

In de namiddag bracht de bus het gezelschap dan naar Temse om er een rustige boottocht op de Schelde te maken. Ook hier was een gids die uitleg gaf over alles wat er in en vooral rond het water te zien is. De mooie diversiteit in plantengroei, het teloorgegane scheepsbouwwerken, maar dan toch nog uitgebouwd tot een mooi dorp. De vele palingrestaurants en het wereldvermaarde palingenfeest, waar 8 ton paling wordt verorberd. De typische dorpjes, nu gelukkig beschermd door hoge dijken en 11 overstromingsgebieden.

Spijtig dat het weer niet zo zonnig was, maar zij die op het dek gingen zitten genoten (misschien nog meer). Tijdens de terugreis had men dan ook veel aan elkander te vertellen van hoe extreem verschillend, maar toch telkens zo waardevol de cultuuruitstap was.

André Caubergs

We vermelden graag nog even dat je nog meer foto's van André kan bekijken op www.paalonline.be

Cultuuruitstap 004.jpg

Cultuuruitstap 011.jpg

Cultuuruitstap 007.jpg

Cultuuruitstap 016.jpg

Cultuuruitstap 018.jpg

Cultuuruitstap 032.jpg

Cultuuruitstap 042.jpg

Cultuuruitstap 050.jpg

Cultuuruitstap 128.jpg

Cultuuruitstap 091.jpg

Cultuuruitstap 113.jpg

20:57 Gepost in Algemeen | Permalink |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.