05 oktober 2011

TV Limburg presenteert ‘Missie Congo’

Missie Congo is een documentaire film van Hans Put over de laatste Limburgse missionarissen in Congo. De film ging in november van vorig jaar in première in Hasselt en kende sindsdien een succesvol verloop met als apotheose de deelname aan het Opendoek Filmfestival Tunrhoout en Koersel in mei van dit jaar. TV Limburg heeft nu de tv-première.

De film vertelt het verhaal van de laatste Limburgse missionarissen. Meer dan een eeuw lang trokken duizenden Vlaamse paters, broeders en zusters naar Congo om het land te kerstenen, te onderwijzen en te helpen op sociaal en economisch vlak. Wat rest er nu nog van dit missionariswerk? Met wat houden de missionarissen zich nu zoal bezig?  En hoe moet het verder?

Hans Put praat in ‘Missie Congo’ over hun werk, hun geloof en de toekomst van de Afrikaanse kerk. Want één ding is zeker: nieuwe missionarissen komen er niet meer en de Congolezen zullen voortaan zelf moeten instaan voor de oude missieposten.

Uitzending:

08 oktober 2011: TV première op TV Limburg om 12u30

09 oktober 2011: heruitzending op TV Limburg om 12u30

Over Missie Congo

"Een kleurrijk en goed gedocumenteerd verhaal over mensen die op een bescheiden manier grenzen proberen te verleggen, bij zichzelf en bij anderen. Geen film dus over witgeklede mannen met lange baarden en oude zusters die wonden verzorgen. Hans Put toont ons de mensen van vlees en bloed die proberen in het leven van de Congolese bevolking te staan. Vrouwen en mannen die - soms na 50 jaar aanwezigheid - nog steeds nieuwe uitdagingen vinden om in te spelen op de lokale noden. De film gaat niet over het 'evangelie verkondigen' maar over 'mensen graag zien'. Of zoals één van de geïnterviewden het zegt:  'We proberen de mensen de mogelijkheden te geven om zich te ontplooien met wat God hen geeft. De zon is er, de regen is er, de lucht is er, de mankracht is er. Wij kunnen hen alleen omkaderen.' Hun missie - zo toont de film - wordt dan: werken aan het ecologisch systeem, via vrije radio's de bevolking sensibiliseren, ongehuwde moeders bijstaan om verder te studeren, leningen en begeleiding verstrekken aan jonge starters, straatkinderen een thuis geven, de lokale kunst releveren en stimuleren, de financiële mogelijkheden van hun congregaties overdragen... De film verhult geen miserie, de geïnterviewden - missionarissen en inheemse bevolking - spreken open over hun zorgen. Toch ademt alles perspectief, geen droefheid. En de missionarissen...ze weten dat de lasten en de lusten van een eeuw Vlaamse missie nu op de schouders liggen van hun medewerkers. Missie Congo is een belangrijk en uniek tijdsdocument dat veel vragen openlaat, vragen die ook ons, westerlingen, niet onberoerd kunnen laten. De moeite waard om bij blijven stil te staan."

Clem Vande Broek - Bisdom Hasselt

"Missie Congo is meer dan een reisdagboek. Het geeft je enerzijds een warm menselijk gevoel, en anderzijds is er de harde realiteit dat het missiewerk eindig is. De documentaire illustreert het veranderende wereldbeeld. Iets vrijwillig doen voor een ander is vandaag geen must meer. En dat wordt ook in deze Missie Congo op een subtiele manier duidelijk. De inzet, het enthousiasme en de drang om door te gaan van de vele missionarissen, wordt mooi in beeld gebracht. Via vele kleine druppels op een hete plaat, wordt er toch een wereld van verschil gemaakt voor vele mensen in Congo. Het jammere is, dat er geen opvolging is om het pionierswerk verder te zetten. De documentaire vervult een boodschap van hoop op een betere wereld, en gelijke kansen voor iedereen, maar maakt in één trek duidelijk dat aan dat mooie verhaal een einde dreigt te komen. En die tweespalt vormt de kracht van Missie Congo."

Miranda Gijsen- Hoofdredacteur TVL

Over de regisseur

Hans Put werd geboren op 8 november 1965 in Beringen. Al op zeer jonge leeftijd zette hij zijn eerste stappen in de media bij de destijds populaire lokale radio in de regio. Radio Benelux in Beringen was de speeltuin van een hele generatie Limburgse jongeren om te experimenten met het medium radio. De stap naar televisie was voor velen snel gezet bij de opkomst van de commerciële tv-zenders. De laatste dertien jaar werkte Hans als freelance reporter voornamelijk voor TV Limburg.

Bij de regionale tv-zender kreeg hij de kans om verschillende speciale reeksen en kleinere documentaires te maken. Zo doorkruiste hij Limburg in ‘Routen uit Limburg’, maakte de succesvolle tv-reeks en koopvideo ‘1OO jaar steenkool’ en was hij eindredacteur voor het grensoverschrijdende toeristische programma ‘Liever Limburgs’ in samenwerking met de Nederlandse omroep L1. Hans Put maakt ook verschillende gesmaakte jaaroverzichten voor TV Limburg.

Samen met auteur Stan Lauryssens trok hij door Vlaanderen, Italië, Engeland en Hollywood om zijn boek ‘Mijn heerlijke nieuwe wereld (leven en liefdes van Maria Nys Huxley) te verfilmen. In 2002 maakt Put een korte documentaire over de wereldjongerendagen in Canada.

Op dit moment is hij bij TV Limburg verantwoordelijk voor het economisch magazine ‘Limburgatwork’ en werkt mee aan het tv-magazine ‘Dag Limburg’.

Met ‘Missie Congo’ levert hij zijn eerste lange documentairefilm af. ‘Missie Congo’ is een zoektocht naar de projecten van de laatste Vlaamse missionarissen in Congo. Hans Put is vertrokken van een aantal Limburgse missionarissen en heeft zo een tocht gemaakt dwars door Congo van Kinshasa tot Lubumbashi. Het resultaat is een opmerkelijk tijdsdocument waar de laatste missionarissen terugblikken maar vooral ook een kijk geven op de ontwikkelingssamenwerking in de 21ste eeuw en het pad effenen voor een zelfstandige Afrikaanse kerk.

Affiche.jpg

(ingezonden)

De commentaren zijn gesloten.