11 oktober 2011

Voorstelling Low Impact Man + fairtrade receptie

limgroot.jpgIn het kader van de milieu-14-daagse kan je op dinsdag 18 oktober ’s avonds in OC De Buiting in Paal genieten van de voorstelling ‘Low Impact Man’ van Steven Vromman.

Met deze voorstelling introduceert hij een nieuw genre: de eco-comedy. In een boeiende show met veel humor, sprekende beelden, confronterende cijfers en interactieve momenten met het publiek brengt hij de grote wereldproblemen en oplossingen dichterbij. Een gastmuzikant zorgt voor muzikaal en verbaal weerwerk. De Low Impact Man gaat ook zelf even achter de piano zitten.

Steven Vromman wordt wel eens de man met de kleinste ecologische voetafdruk van het land genoemd. Hij besliste in 2008 om zijn leven overhoop te gooien: weg met auto, vlees, televisie en vliegtuig. Hij ging leven met een fractie van het energiegebruik van de gemiddelde Belg en met 1 PMD-zak per jaar.

Voor de voorstelling begint zal Beringen officieel het label van Fairtrade gemeente in ontvangst nemen. Dit wordt achteraf gevierd met een fairtrade receptie. Dit alles start om 20 uur.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de milieudienst in samenwerking met CC Beringen, de Integratiedienst, de werkgroep fairtrade gemeente en de BROS.

Dag van de Trage Weg met fairtrade picknick

In het kader van de milieu-14-daagse worden op zondag 23 oktober de wandelschoenen uit de kast gehaald voor een wandeling doorheen de trage wegen van Beverlo.

Sinds enkele jaren werkt Beringen rond de trage wegen op het grondgebied. Het doel is om een netwerk van trage wegen doorheen de gemeente te bekomen, zodat voetgangers en fietsers niet langer gebruik moeten maken van de drukke, gevaarlijke wegen.

Trage wegen zijn belangrijk voor de natuur: men kan niet alleen de natuur en landschappen langs trage wegen ontdekken, maar ook planten en dieren hebben er een thuis. Daarnaast zijn trage wegen de plaats bij uitstek om aan duurzame recreatie te doen: wandelen, fietsen, joggen, ... Voor fietsers en voetgangers zijn trage wegen een veilige en functionele verbinding naar bijvoorbeeld de school of het sportterrein. De trage wegen zijn immers niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Door gebruik te maken van het trage wegennetwerk, wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. De auto blijft immers staan.  Ten slotte hebben deze wegen ook een belangrijke cultuurhistorische waarde. Veel van deze wegen kennen een eeuwenoude geschiedenis. Redenen genoeg om dit rijk patrimonium te beschermen en te zorgen voor een ommekeer.

De stad Beringen heeft met de vzw Trage Wegen een overeenkomst ondertekend om te streven naar een tragewegenplan dat is afgestemd op de noden en de behoeften van de plaatselijke gebruikers. Dit is echter een project van lange termijn.

Er zijn al drie deelgebieden geïnventariseerd in Beringen, namelijk deelgebied Paal, deelgebied Muizenheide en deelgebied Beverlo. In 2012 zal gestart worden met de inventarisatie van een vierde deelgebied, Korspel.

Om de trage wegen bekend te maken bij de inwoners wordt jaarlijks in oktober de Dag van de Trage Weg georganiseerd waarbij enkele trage wegen verkend worden onder begeleiding van een gids.

De wandeling van 23 oktober vertrekt om 14 uur aan de Kardijk en wordt begeleid door een gids, maar kan ook individueel gewandeld worden aan de hand van een wandelkaart.

Deelnemers aan de geleide wandelingen krijgen achteraf een (h)eerlijke fair trade picknick aangeboden. Inschrijven voor de geleide wandelingen is verplicht en kan via 011 43 02 59 tot 14 oktober.

Gilbert Lambrechts, schepen van Leefmilieu

18:18 Gepost in Actualiteit | Permalink |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.