25 oktober 2011

60 jaar Mijnwerkers - Brancardiers

22 –23 oktober: 60 jaar Mijnwerkers – Brancardiers. In 1931 vroeg men of de mijnwerkers niet wilde helpen met het begeleiden van zieken in Lourdes. De mannen van het zwarte goud hadden ook een gouden hart en zo stichtte Pater Denys “ de Mijnwerkers – Brancardiers”. In Paal was er al een groepje ermee bezig doch na de oorlog begon men meer en meer te denken aan een plaatselijke afdeling.

In 1951 werd de afdeling dan officieel ingeschreven. Nu 60 jaar later is men nog steeds actief! Tijdens een dankviering werd door diaken Louis nogmaals het belang ervan nog eens extra toegelicht.

Zelfs nu de mijnen dicht zijn is er nog steeds een MB werking. Maar als men geen toestroom meer krijgt en de oudere steeds ouder worden is het een catastrofe om met de MB’ers actief te blijven om “hun” werk te blijven verder zetten. Na de viering was er nog een receptie en opening van de tentoonstelling. Een mooi stukje waardevolle geschiedenis!

Zondagmiddag was er nog een gesprek met Mijnwerkers – Brancardiers van de eerste uren. Maurice leidde de gesprekken met: Dolf, Jef, Gust, Bér, Jef, en Albert.

De start, de moeilijke momenten maar steeds de dankbaarheid om te ‘kunnen’ helpen. Of hoe zwaar het was om nu zelf hulp moeten te vragen. Maar ook de geruststelling  dat de Brancardiers het werk overgenomen hebben. Het is moeilijk te verwoorden maar de Mijnwerkers- Brancardiers ze waren zichtbaar: fier, gelukkig, dankbaar.

Ook deze 2 dagen waar ze samen hebben naartoe gewerkt en even naar buiten zijn gekomen. De vele keren dat men letterlijk of figuurlijk een schouderklopje kreeg, de handdruk en nog zoveel andere kleine momenten.

Wel dat was het waarvoor ze het gedaan hebben en verder zullen blijven doen!

(bron : André Caubergs voor Paalonline http://www.paalonline.be/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=2871&Itemid=2)

16:30 Gepost in Actualiteit | Permalink |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.