24 oktober 2011

Nieuwe verteltas zindelijkheid

Plots staat je kindje voor je neus met de woorden ‘pipi doen’. Hup, je zet hem op het potje en gedaan met de natte broeken! Was het maar altijd zo eenvoudig … Bij sommige kindjes verloopt de zindelijkheidstraining inderdaad heel vlot, terwijl anderen net een heleboel trucjes nodig hebben om van hun pamper af te geraken. Maar pipi doen in het potje is een beetje als lopen: al doende leert men! Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Het is belangrijk dit tempo te respecteren.

Hoe dan ook, zindelijkheid is en blijft een hot topic. Iedere ouder krijgt hiermee te maken. Door het gebrek aan een begrijpbaar en visueel aantrekkelijk medium heeft Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen samen met heel wat partners een verteltas rond het thema zindelijkheid uitgewerkt.

taszind.jpg

In deze verteltas zitten een heleboel educatieve materialen:

  1. het voorleesboekje: ‘Op je potje konijn’;
  2. een magneetboekje ‘Op het potje’ waarbij je samen met je kindje kan aftellen naar de start van de potjestraining;
  3. memospel met Anna met belangrijke dagelijkse rituelen van jonge kinderen, zoals op het potje gaan;
  4. de folder ‘Ik ga al op het potje!’, uitgewerkt door het vrij onderwijs van Beringen en ter beschikking gesteld aan de werkgroep kleuterbetrokkenheid van het Lokaal Overleg gelijke onderwijskansen;
  5. een handpop in de vorm van een konijn om het voorlezen interactiever te maken;
  6. een interactieve dvd waar het boekje ‘Op je potje konijn’ wordt voorgelezen
  7. een dvd met drie animatiefilmpjes over zindelijkheid: ‘Met de juf naar het potje’, ‘Rond het potje draaien’ en ‘Potje in zicht!’;
  8. een bijhorende handleiding voor ouders, grootouders, onthaalouders, leerkrachten, … vol met ‘tips and tricks’ om te starten met de potjestraining van je kindje!

In deze verteltas ligt ook de nadruk op zindelijkheidstraining thuis én op school. In het animatiefilmpje ‘Met de juf naar het potje’ worden enkele belangrijke boodschappen gegeven. Wist u bijvoorbeeld dat scholen je kindje niet mogen weigeren om te starten als hij nog niet zindelijk is? Wel is het belangrijk dat jij als ouder en school met elkaar praten om te kijken hoe jullie samen aan de slag kunnen gaan met de zindelijkheidstraining van je kindje. Voor je kindje heeft het ook wat voordelen. Zo zorgen andere kindjes voor steun en motivatie, is er op school veel structuur en wordt er op vaste en regelmatige tijdstippen naar het toilet gegaan.

De verteltas zindelijkheid is gerealiseerd in samenwerking met verschillende partners: het LOP heeft de afgelopen jaren netoverschrijdend veel aandacht besteed aan het thema zindelijkheid, het Lokaal Overleg Opvoedingsondersteuning (LOO) staat mee in voor de organisatie van de tweejaarlijkse infoavond rond zindelijkheid. De animatiefilmpjes werden dan weer gemaakt door 3de jaarsstudenten van de Media, Arts en Design faculty van de Katholieke Hogeschool Limburg. De interactieve dvd is gemaakt door Villa Basta. Deze verteltas kan ook uitgeleend worden in de stedelijke bibliotheek van Beringen, samen met nog 20 nieuwe verteltassen. Nieuwe thema’s zijn o.a. echtscheiding, verhuizen, pesten, geheimen, de komst van een nieuw broertje en zusje, ADHD, verkeersveiligheid, … Al deze verteltassen kunnen uitgeleend worden in de bibliotheek en bij Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen.

De verteltas zindelijkheid werd gefinancierd door het ministerie van onderwijs en de dienst cultuur stad Beringen. Iedere school in Beringen krijgt zo’n verteltas zindelijkheid! De verteltas kan ook gekocht worden voor € 95.

Meer info: Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen, Pastorijstraat 44, 3582 Beringen

T 011 74 67 46

onderwijsengezin@beringen.be

(bron: Stad Beringen 21-11-2011)

De commentaren zijn gesloten.