06 november 2011

Een buurtsofa in Paal-centrum

Het college van burgemeester en schepenen van Beringen ging vorige week akkoord met de oprichting van een kunstbank/buurtsofa in Paal-centrum.

Het project ‘buurtsofa’s’ is een sociaal kunstproject van de vzw Driehoek uit Houthalen-Helchteren, waarbij een betonnen zitbank of sofa door een groep mensen creatief kan gemozaïekt worden naar een ontwerp naar keuze. Hierna wordt de bank op een openbare locatie in de stad geplaatst om kleine ontmoetingen tussen mensen te stimuleren.

De stad Beringen is lid van de projectvereniging Mijnstreek en krijgt net als de andere voormalige mijngemeenten de mogelijkheid om dergelijke buurtsofa te plaatsen op haar grondgebied.

Als locatie werd onmiddellijk gedacht aan het heringerichte dorpsplein in Paal-centrum. Hierdoor wordt immers de link gelegd met het engagement dat de stad Beringen in 2008 nam om er, n.a.v. de verkiezing van de ‘Grootste Palenaar’, een kunstwerk op te richten dat het hechte gemeenschapsleven in de stad moet symboliseren. De kunstbank zal zo een aandenken zijn aan deze verkiezing en het contact tussen de buurtbewoners bevorderen.  

De bank biedt meteen ook een plek waar nieuwe ontmoetingen kunnen plaatsvinden en waar buurtbewoners even kunnen uitrusten of bijpraten. 

De sofa zal bestaan uit een tweezitbank en twee éénzitten die in salonopstelling worden geplaatst. Het te mozaïeken ontwerp moet nog gekozen worden, maar zal, ofwel rechtstreeks refereren naar de laureaat van de ‘Grootste Palenaar’, ’t Pietermenneke, ofwel het hechte gemeenschapsleven van de stad symboliseren.

Het is de bedoeling dat de buurtsofa klaar zal zijn tegen het voorjaar van 2012.

Om het project verder vorm te geven zal samenwerking gezocht worden met de cultuurraad Beringen en de vereniging Paalonline.be, die de verkiezing van ‘Grootste Palenaar’ in 2008 organiseerde om zo het gemeenschapsgevoel in de buurt te versterken.

sofaproject.jpg

(nvdr : het reglement is op aanvraag verkrijgbaar bij Cultuurgazet of uiteraard op de cultuurdienst stad Beringen.)

(bron : Cultuurdienst Beringen)


11:56 Gepost in Actualiteit, Kunst | Permalink |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.