18 november 2011

Kopje onder in het 8ste rekentaalbad!

Voor de 8ste maal heeft Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen een rekentaalbad georganiseerd. Taal- en leerbedreigde kinderen van de kleuter- en lagere school kregen hier de mogelijkheid om op een speelse manier rekentaal te leren. Meer dan 100 kinderen werden in 5 groepen verdeeld naargelang de leeftijd van de kinderen. Zo kregen de kinderen activiteiten op maat aangeboden.

Het rekentaalbad werd opgedeeld in twee grote delen: in de voormiddag lag het accent voornamelijk op onderwijs- en instructietaal, terwijl in de namiddag eerder het accent lag op talige activiteiten. Hierbij werd taalgerichte ontspanning en plezier voor de kinderen niet over het hoofd gezien.

De kinderen van het tweede en derde leerjaar brachten een bezoek aan het natuureducatiefcentrum ‘De Watersnip’. Hier leerden ze breuken aan de hand van zelfgemaakte taarten met materialen uit de natuur, ook de omtrek van bomen meten en vergelijken met elkaar was een van de activiteiten die ze tijdens hun uitstap deden.

Hoekenwerk, tegenstellingen ervaren aan de hand van een verhaal, tekendictee, spelletjes met de kleurendobbelsteen waren enkele activiteiten van de allerkleinsten. De oudere kinderen vonden vlaggenroof met wiskundige figuren, het parcours met rekensommen, een memorie met getalbeelden, het fluisterspel en het vliegelied met begrippen hoog, laag, lang, … dan weer heel leuk.

De kinderen vonden het in ieder geval een fijn initiatief. Zo zei Arne van het 2e leerjaar: “Ik speel hier spelletjes waar ik slim van word.” “Ik vond het rekentaalbad leuk omdat ik rekenoefeningen niet gewoon moest oplossen zoals in de klas, maar de uitkomst bij de oefening mocht zoeken tijdens een memorie”, wist Rana ons te vertellen.

Na een oudersessie over het thema ‘ongehoorzaamheid’ werd het rekentaalbad op 4 november afgesloten met een leuk toonmoment, waarbij de kinderen hun opgedane ervaringen aan de ouders konden tonen. Na het toonmoment kregen alle kinderen een diploma en konden de kleinsten nog een ritje maken op de zweefmolen. De oudsten konden zich uitleven op de gekke fietsen.

In de paasvakantie van 2012 zal het negende rekentaalbad plaatsvinden. Voor meer info kan je terecht bij Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen in de Pastorijstraat 44 in Beringen of op het nummer 011 74 67 46. Je kan ons ook per mail bereiken via onderwijsengezin@beringen.be.

Dit alles is mogelijk dankzij de hulp van studenten van de lerarenopleiding van de KHLeuven en vele vrijwilligers die zorgen voor de begeleiding van de activiteiten.

Mario Volders, schepen van onderwijs

De commentaren zijn gesloten.