13 december 2011

‘Van de Palace tot achter den Tris'

cover_boek_van_de_palace.jpgZowat elke Beringenaar heeft ergens wel een band met de koolmijn. Velen hebben indertijd gewerkt, gewoond of geleefd in de cité van Beringen-Mijn. Hoewel het leven als mijnwerkersfamilie hard was, wordt deze periode door velen als “de schoonste tijd van hun leven” beschouwd.

In 2009 startten Xios Hogeschool Limburg en RIMO Limburg met het project Sprekend Verleden. Het doel was om met verhalen van bewoners het leven in de mijncité van Beringen-Mijn in de periode van 1930 tot 1970 voor te stellen. Meer dan 100 bewoners hebben vele verhalen verteld. Al deze verhalen werden gebundeld in een boek., Het project heeft duidelijk z’n doel niet gemist. Het boek ‘Van de Palace tot achter den Tris' werd al meer dan 1.000 maal verkocht. Door de aanhoudende vraag werd besloten om nog boeken bij te drukken. Deze 2de druk is nu klaar. Behoudens enkele kleine aanpassingen, mooiere foto’s en correcties zijn er geen verschillen met de 1e druk. Het boek heeft 14 hoofdstukken en telt 212 bladzijden.

De reacties over hte boek zijn zeer positiegf. Iedereen vindt het goed geschreven, de gebruikte taal is niet te moeilijk. Door de korte verhaaltjes heb je zin om verder te lezen. Bij het bladeren door het boek, komen door de vele foto’s de mooie herinneren aan de cité zo weer naar boven.

Anderen geven het boek cadeau aan hun vader of bewaren het voor de kinderen zodat zij later nog kunnen lezen in welke mooie tijd de ouders zijn opgegroeid.

Nog tot 2 januari 2012 loopt er een expositie over dit project in het Stedelijk Administratief Centrum van Beringen, Mijnschoolstraat 80 te Beringen.

De commentaren zijn gesloten.