03 januari 2012

Toespraak uitreiking Cultuurtandem en Cultuurprijs 2011

Toespraak gegeven door Schepen van Cultuur.

 

Goedenavond
Welkom op de uitreiking van de Cultuurtandem en Cultuurprijs 2011.voldersmario.jpg

Vanavond wordt voor de eerste keer de Cultuurtandem uitgereikt. Dit nieuwe initiatief van de Koepel wil bijzondere, interdisciplinaire samenwerkingsprojecten in onze stad in de kijker zetten en ze een extra duwtje in de rug geven. Het is immers tijdsintensief en zeker niet eenvoudig om projecten buiten de normale werking van de vereniging op te zetten. Laat staan om dan ook nog eens een samenwerkingsproject op te zetten met verenigingen en organisaties met een heel andere achtergrond.
Toch is het nuttig om af en toe die stap naar buiten te wagen. Als vereniging kan je zo heel wat opsteken van hoe een andere vereniging werkt of omgaat met problemen, leer je een ander publiek of doelgroep kennen en kan je nieuwe ideeën opdoen om mee naar je eigen vereniging te nemen. Als stadsbestuur staan we dan ook zeker achter het initiatief van de Koepel om dergelijke projecten jaarlijks in de bloemetjes te zetten. We hebben voor het winnende project een budget van €1000 vrijgemaakt als beloning voor de geleverde inspanning.

570243641.jpgHet invoeren van de Cultuurtandem is echter maar één van de vele vernieuwende initiatieven die onze Koepel de afgelopen 6 jaar genomen heeft. In 2006 onderging de stedelijke cultuurraad een doorgedreven transformatie. Voortaan zouden er 4 sectorale deelraden zijn, aangestuurd door een Koepel voor het Dagelijks Cultuurbeleid. Het doel was de stedelijke cultuurraad een nieuw elan te geven en o.a. de communicatie onderling te versterken.

Bestaande initiatieven werden geëvalueerd en vernieuwd waar nodig, telkens met het doel een grotere betrokkenheid bij zowel de leden als het brede publiek te bekomen. Zo werd er in samenspraak met het werkveld gesleuteld aan de formules van de Cultuurprijs, de Prijs Beeldende Kunsten en de Poëziewedstrijd voor de jeugd met het gekende resultaat. Jaarlijks kunnen deze drie traditionele activiteiten rekenen op heel wat bijval. De Prijs Beeldende Kunsten staat sinds de vernieuwing open voor alle kunstdisciplines gaande van fotografie en multimedia, naar schilderkunst en monumentale kunst. De Poëziewedstrijd voor de jeugd werd voortaan enkel nog gericht op onze Beringse jeugd en er werden geslaagde samenwerkingsverbanden met o.a. de bibliotheek en de lokale Davidsfondsafdelingen opgezet. De nieuwe formule kent jaar na jaar een enorm succes. Aan de  Poëziewedstrijd voor de jeugd 2012 nemen bijvoorbeeld maar liefst meer dan 570 kinderen uit Beringen deel.


hans.jpegNaast het vernieuwen van deze activiteiten ging de Koepel, al dan niet in samenwerking met de cultuurdienst, ook op zoek naar nieuwe middelen om de betrokkenheid van de leden en het brede publiek te vergroten. Denken we maar aan de invulling van de deelraadvergaderingen en het juniforum, de organisatie van de tweejaarlijkse cultuurmarkt ‘Berings Cultuurpalet’ en het intercultureel koorproject Muziekmozaïek. Een ander mooi voorbeeld is de oprichting van de blog, Cultuurgazet. Een prachtig medium voor lokale verenigingen en organisaties om hun activiteiten en nieuws op een actuele manier bekend te maken bij het brede publiek. Cultuurgazet, opgericht  onder impuls van Luc Witters, bestaat ondertussen iets meer dan 2 jaar en wordt druk gelezen. Langs deze weg
wil ik dan ook een oproep doen om gebruik te maken van dit gratis instrument waarop je als vereniging of inwoner van Beringen je culturele activiteiten, foto’s en nieuws kunt posten.

De Koepel heeft de afgelopen jaren een knappe werking opgezet! Een dankwoordje is hier dan ook op zijn plaats. Naast de zorg voor hun eigen vereniging, zijn deze vrijwilligers immers ook nog eens de uitdaging aangegaan om zich in de Koepel in te zetten voor alle leden van de cultuurraad en cultuur dichter bij de mensen te brengen. En hierin zijn ze naar mijn aanvoelen alvast geslaagd.

Naast de uitreiking van de Cultuurtandem staat vanavond ook de bekendmaking van de laureaat van de Cultuurprijs 2011 op het programma. Ik heb de genomineerde finalisten al zien zitten en kan er wel inkomen dat zij nu in spanning aftellen naar het moment van de bekendmaking. Op zich is het echter al een knappe prestatie dat zij hier straks het podium mogen beklimmen, ongeacht of ze uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis zullen gaan. Het feit dat ze genomineerd zijn en in de finale staan, is een teken van appreciatie voor de inspanningen op sociaal cultureel vlak die zij de afgelopen jaren geleverd hebben. Een nominatie waar men terecht trots op mag zijn!

Proficiat!

De commentaren zijn gesloten.