22 januari 2012

Infoavond: ‘Opvoeden van pubers, moeilijk maar niet onmogelijk!’

Als ouder van een puber in huis klinken volgende situaties je wellicht bekend in de oren:jeugd.jpg

Papa: ‘Mijn zoon van 15 heeft sinds kort een vriendin. Hij loopt voortdurend met zijn hoofd in de wolken en heeft geen aandacht meer voor school, ons en zijn twee broers. Dit kan zo niet verder!’.

Zoon: ‘Het is mijn leven!’. 

Dochter: ‘Wat een vreselijk ouderwetse moeder heb ik toch! Ik mag me niet eens schminken terwijl al mijn vriendinnen dit wel doen!’

Mama: ‘Ze is nog maar amper 13…’. 

Pubers … In de leeftijd van 11 tot 18 jaar maken kinderen een hele ontwikkeling door. Ze veranderen in deze periode op verschillende vlakken. Op lichamelijk vlak zijn de veranderingen het meest herkenbaar door de groeispurt van bijvoorbeeld je zoon en de hormonale schommelingen van je dochter. Verder ontwikkelen jongeren een eigen identiteit: hierdoor gaan jongeren experimenteren en nemen vooral vrienden een belangrijke plaats in. Pubers gaan ook op een andere manier denken: de hersenen van pubers groeien immers nog. Al deze veranderingen hebben gevolgen voor de manier waarop pubers naar hun omgeving kijken en dus ook naar hun ouders. Soms is de puberteit een moeilijke periode, maar er zijn genoeg momenten die deze tijd de moeite waard maken. Leven met pubers in huis is dus boeiend, maar stelt ouders ook voor nieuwe uitdagingen. 

Op 24 januari organiseert Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen daarom een infoavond voor ouders van pubers! 

Spreekster van de avond is Ilse Dewitte. Zij is orthopedagoge en kinder- en jongerentherapeut. Zij zal het in de eerste plaats hebben over opvoeden van pubers als een balans van vraag en aanbod. Als ouder is het dan de kunst om die twee op elkaar af te stemmen. Uiteraard geeft zij ook heel wat tips mee om thuis verder aan de slag te gaan. Aanwezige ouders krijgen op deze infoavond ook de gelegenheid om hun vragen te stellen aan Ilse Dewitte. 

‘Help … Pubers in huis!’
gaat door op dinsdag 24 januari om 20 uur in Feestzaal COR, Pastorijstraat 42, 3582 Beringen.
 

Deze infoavond is gratis, vooraf inschrijven is niet nodig. 

De commentaren zijn gesloten.