27 januari 2012

Opvoeden van pubers, moeilijk maar niet onmogelijk!

Op 24 januari 2012 organiseerde Onderwijs & Gezin/Opvoedingswinkel Beringen de infoavond ‘Opvoeden van pubers, moeilijk maar niet onmogelijk!’.

 De infoavond werd verzorgd door Ilse Dewitte. Zij is orthopedagoge en kinder- en jongerentherapeut. Door haar 1.jpgjarenlange praktijkervaring in het werken met pubers had zij een schat van informatie die ze heeft gedeeld met de aanwezige ouders. Zo had Ilse Dewitte het in de eerste plaats over opvoeden van pubers als een balans van vraag en aanbod. De moeilijkheid is echter dat dit verschillend is van tiener tot tiener. Toch zijn er vier domeinen waar iedere puber nood aan heeft: aandacht, hulp, grenzen en sancties. Zo is het bijvoorbeeld nodig dat er grenzen worden gesteld, maar is het tegelijk ook belangrijk om te kijken naar je zoon of dochter en zijn of haar leefwereld. Het is immers een fabeltje om voor al je kinderen dezelfde grenzen te stellen. Je puber mee verantwoordelijk stellen en mee laten denken over een regel en afspraak, werkt! Luisteren, meedenken en onderhandelen (ook in deze volgorde!) zijn hierbij centrale thema’s.

 Ilse Dewitte gaf verder als boodschap mee dat het opvoeden van pubers best wel een zware en fulltime job is. Tegelijkertijd is het niet onmogelijk! Zij gaf enkele tips om deze moeilijke periode van de puberteit samen te overleven: blijf er zijn voor je kind, zeker in voor je puber moeilijke periodes. Leer je puber vertrouwen en verantwoordelijkheid geven waardoor je hem of haar langzaamaan kan loslaten. Als concrete tip gaf Ilse Dewitte mee om een ‘Mama’s schrift’ op het wc te leggen. Iedere keer als je als ouder commentaar en kritiek wil geven, loop je best naar het wc om het in het schrift te noteren. Dit maakt de sfeer in huis een stuk beter! En als laatste niet onbelangrijk: praat erover met andere ouders van pubers! Zij zitten in dezelfde situatie en wie weet leren jullie nog van elkaar!

 Zowat 80 geïnteresseerden waren op 24 januari aanwezig in de feestzaal Cor.

Enkele reacties van ouders: ‘De infoavond met Ilse Dewitte was boeiend! Ze heeft het allemaal duidelijk en humoristisch verteld. Heel herkenbaar met de situaties thuis!’. ‘Het heeft mij geleerd om de zaken ook eens vanuit het standpunt van de pubers te bekijken’. ‘Het onderhandelen met mijn puber en hem meer verantwoordelijkheid geven, is iets dat ik zeker ga uitproberen!’.

 2.jpgVoor meer informatie kan je altijd terecht bij:

Onderwijs & Gezin

Opvoedingswinkel Beringen

 

De commentaren zijn gesloten.