10 februari 2012

Toespraak Bekendmaking laureaat ontwerp Babbelbank

Bekendmaking laureaat ontwerp babbelbank Paal

 

In samenwerking met heel wat lokale verenigingen organiseerde Paalonline in 2007 en 2008 in het kader van de oproep ‘een dorp met Toekomst’ diverse buurtversterkende initiatieven in Paal. Één van de hoofddoelen hierbij was de belangeloze inzet van dorpsbewoners in de verf te zetten en de onderlinge verbonden van de mensen te onderlijnen. Een lovenswaardige doelstelling die we als stadsbestuur alleen maar kunnen toejuichen.

De verkiezing van de grootste Palenaar waarbij dorpsfiguur ’t Pietermenneke als laureaat uit de bus kwam was één van deze initiatieven. Naar aanleiding hiervan stelde Paalonline ons de vraag of er na de herinrichting van de dorpskern in Paal een kunstwerk ter ere van deze bijzondere figuur kon opgericht worden.

 

Met het plaatsen van de babbelbank in Paal centrum willen we aan die vraag tegemoet komen. De babbelbank is niet zomaar een kunstwerk. Het is een initiatief dat het hoofddoel van Paalonline in het kader van ‘een dorp met Toekomst’ volledig mee onderschrijft. De babbelbank moet een kunstwerk van de gemeenschap worden en de onderlinge verbondenheid tussen de mensen symboliseren.

 

Het ontwerp dat op de bank zal gemozaïekt worden, zal van de hand van een lokale kunstenaar zijn en refereren naar Grootste Palenaar ’t Pietermenneke of naar het hechte gemeenschapsleven van de stad. In de maand december kon je al even kennismaken met de ontwerpen van de 5 kunstenaars die deze uitdaging zijn aangegaan. Ze werden enerzijds getoond op de website van Paalonline en anderzijds kon je ze van dichtbij bekijken tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs 2011. Via beide kanalen kon je ook je voorkeursstem doorgeven. Een stem waarbij de jury, die over de 6 ontwerpen moest oordelen, ook rekening hield.

 

Het gekozen ontwerp zal vervolgens tijdens diverse mozaïeksessies door lokale bewoners op de bank worden gemozaïekt. Iedereen die zin heeft om hieraan een steentje bij te dragen, kan meehelpen. Voorkennis van mozaïeken is niet nodig vermits de sessies onder begeleiding van een professionele firma plaatsvinden. Een puzzelfan zijn, kan echter wel een pluspunt zijn.

Het mozaïeken zal gebeuren in het Ontmoetingscentrum De Buiting zodat ook mensen die niet mee mozaïeken, het hele proces van dichtbij kunnen volgen.

 

Eens de bank af is en ze haar vaste stek heeft gekregen in Paal, kunnen de bewoners en bezoekers van Paal het kunstwerk echt gaan ‘gebruiken’. Bijvoorbeeld om even uit te rusten, om een babbeltje te maken met de buurman of om activiteiten rond te organiseren zoals uchteravonden.

 

De babbelbank is dus niet enkel een kunstproject, maar ook een gemeenschapsvormend initiatief waarbij de betrokkenheid van lokale inwoners en verenigingen een belangrijke rol speelt.

 

U zal nu wellicht wel benieuwd zijn naar het winnende ontwerp voor onze babbelbank… 5 kunstenaars gingen dit najaar op onze oproep in en ontwierpen 6 mogelijke ontwerpen voor de babbelbank. Elke kunstenaar ging op zijn of haar manier met het opgelegde thema aan de slag, wat 6 heel verschillende ontwerpen opleverde. De kunstenaars die deelnemen zijn: Serge Gaillot, Brigit Hoydonckx, Joris Put, Ani Theré en Paul Frison

De jury bestond uit Walter Missotten – directeur van de academie voor beeldende kunsten Meylandt, Marleen Verheyen – stafmedewerker bij de cultuurdienst, Alex Van Roosbroeck – afgevaardigde Paalonline, Jo Bloemen – afgevaardigde cultuurraad en Inge De Leger – cultuurbeleidscoördinator.

Zij hadden lovende woorden voor alle 6 de ontwerpen. Toch was er één ontwerp dat zowel de juryleden als de stemmers via Paalonline en de cultuurraad, als het college van burgemeester en schepenen het meest wist te charmeren.

 

De laureaat van deze wedstrijd en de kunstenaar die zijn ontwerp op de babbelbank zal zien verschijnen is…

Joris Put uit Koersel.

In het ontwerp zie je Louis Petermans omgeven door zijn dieren, karrewielen en enkele wegwijzers die symbool staan voor de weg die hij aflegde van Paal naar Beringen en Diest.

Van ver vormt het ontwerp een uniform beeld. Als je dichterbij komt ontwaar je de verschillende figuren die verwijzen naar de historische dorpsfiguur. De kleur van de bank geeft de sofa een warme, huiselijk sfeer. Het is een ontwerp dat zowel de jongere als oudere generaties kan aanspreken: modern maar rustig.

 

Het ontwerp van Joris zal op de babbelbank gemozaïekt worden en daarnaast ontvangt hij voor zijn werk een geldprijs van 500 euro. Namens het college van burgemeester en schepenen wensen we je van harte proficiat!

De commentaren zijn gesloten.