21 februari 2012

August Put stelt tot 30 april tentoon in de Celtic Art Gallery te Ham

August Put is van kindsbeen af gefascineerd door tekenen. Op de lagere school toonde hij al zijn tekentalent door zijn schriftjes prachtig te illustreren. Toch barst de tekenmicrobe pas echt los in 1980 als een ware passionele hobby en bekwaamt hij zich als een echte workaholic in diverse stijlen van teken, schilder en beeldhouwkunst. Zijn eigenzinnigheid is kernmerkend voor deze autodidact.put2.jpeg
August Put stond mee aan de wieg van kunstkring Palarte uit Paal en is lid van de Limburgse Federatie Beeldende kunsten. Hij was ook medestichter van ‘Mijnwerker in de Kunst’ in 1988 en stelde hiermee 10 jaar tentoon in het kader van de Beringse Mijnhappening in het Casino. De laatste jaren werkte hij actief mee aan ‘in de schaduw van de mijn’ een kunstenaarsproject in samenwerking met Tevona, (een instelling voor kinderen en volwassenen met een handicap) en Variant (centrum voor opleiding en arbeidsbegeleiding). Deze expositie is jaarlijks tijdens de mijnhappening te zien in het oude mijngebouwen en is de opvolger van ‘Mijnwerker in de Kunst’.

Verder is hij sinds 1983 lid van Kunstkring Lumina uit Lummen en neemt hij jaarlijks deel aan de groepstentoonstelling van de kunstkring in OC het Oosterhof.

August werkt met diverse technieken zoals olieverf, aquarel, acryl, klei en gemengde technieken.

put.jpegEen veel voorkomend thema is de haan. Hanen spelen al zijn hele leven een belangrijke rol. Hij was jarenlang actief bij het hanenkraaien, een volksport die zeer populair was in de naoorlogse jaren. Hij heeft op dit moment nog altijd krielhanen in de tuin en hij verzamelt ook al jaren miniatuurhaantjes. Een collectie die is uitgegroeid tot ruim 400 stuks.

August Put is opgenomen in het naslagwerk ‘de Belgische Beeldende Kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw’ van Paul Piron. (ref pagina 1140). Verder is hij vermeld in het boek van Ludo Raskin, ‘een eeuw beeldende kunst in Limburg’. (ref pagina 250)

In 2007 werd hij in Beringen gelauwerd als winnaar van de cultuurprijs 2007.

05:57 Gepost in Actualiteit, Kunst | Permalink |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.