26 maart 2012

Geschiedenis Fotoclub Beringen

 

 

Fotoclub Beringen vzw bestaat reeds 47 jaar  en heeft al heel wat bekende fotografen mogen ontvangen.foto.jpg

 

Zo ontstonden tentoonstellingen  in Casino Beringen van grote namen als Marie Bot, Carl Dekeyzer Jan Saudek, Tim Dirven en Marc Langrange enz.

 

1987 - Filip Tas (1918 – 1997)

 

De Antwerpse fotograaf Filip Tas is een boegbeeld van de Belgische fotografie. Zijn foto’s geven goed de tijdsgeest weer van de perioden 1940-1990 en laten zijn gevarieerde stijl, techniek en themathiek zien.

 

1990 -  Henri Grooteclaes , een internationaal  bekende fotograaf , hij behoort tot de top van de Europese kunstfotografen

 

1993 – expo Brassaï,Doisneau en Ronis en internationale diaprojectie

 

Brassaï, ( 1899 – 1994)pseudoniem voor Gyula Halasz, hij maakte uitgebreide zwerftochten door het nachtelijk Parijs, de verlaten straten en pleinen van de stad om te fotograferen.Zijn beroemde fotoboek ‘ Paris de Nuit’bevat vooral foto’s gemaakt in bar’s en op straat in Parijs. Hij fotografeerde de nachtvlinders van de stad, de clochards, prostituees, verliefde paartjes, danseressen en andere karakteristieke figuren. Een van de bekenste foto uit deze tijd is ‘De hoer Bijou.

 

Doisneau, ( 1912 – 1994)aanvankelijk een lithograaf kwam in 1929 in aanraking met de fotografie. Als beroepsfotograaf begon hij in 1934 bij de Renault-fabrieken in Billancourt, waar hij werkte als industrie-en reclamefotograaf.

 

Na de oorlog in 1949 kreeg hij een contract met het modetijdschrift Vogue. Hij was vooral beroemd door zijn ‘street photography.

 

Willy Ronis,(1910 – 2009) een Frans fotograaf, bekend om zijn zwart-wit foto’s van het alledaagse leven,Ronis werd geboren als zoon van joodse immigranten , in 1936 werd hij fotograaf met sociale reportages en publiceerde hij zijn eerste foto.

 

1994 expo Marrie Bot ( 1946)

 

Zij kiest vaak sociale-maatschappelijke thema’s waarop een taboe rust.

 

1995 expo Carl Dekeyzer ( 1958)

 

Een Belgisch topfotograaf, Congo is een unieke fotoreeks met historische betekenis.Je ziet Congo van vroeger maar dan in een hedendaags kleedje. De koloniaal is vertrokken en zijn erfenis staat er nog.

 

1998 expo Jan Saudek ( 1935)

 

Geboren in Praag , zijn laatste fotoboek, getiteld Saudek, etaleert een even bizar als uniek overzicht. De tijdloze beelden hebben een krachtige soms woeste – schilderachtige kijk, waar vooral de middeleeuwse taferelen en Barokke mythologie overheerst.

 

Hij gebruikt vooral oude vrouwen, dikke vrouwen, kinderen , echte mensen , de theatervorm van de levende schilderijen die in de 18 en 19 eeuw zo belangrijk waren.

 

2002 expo Tim Dirven ( 1968)

 

Tim Dirven studeerde aan het Sint Lucas Instituut te Brussel, hij specialiseerde zich in documentaire fotografie aan het FAMU te Praag.In 1996 wordt hij vaste fotograaf bij De Morgen, hij reist ook de wereld rond op eigen initiatief of in opdracht van o.a. national Geographic en Time.

 

2004 expo Marc Lagrange ( 1957)

 

Geboren in Kinshasa, op zijn twaalfde won hij een fototoestel en zo begon hij kleur- en zwart wit foto’s te maken. Hij is gefascineerd door vrouwen, hij maakt dat ze er heel verleidelijk uit zien in al hun facetten.

 

2005 gastspreker Jozef de Fraine

 

Lid van Iris Lede, zijn geliefkoosde bezigheden zijn het fotograferen van de mens in zijn omgeving, de reisfotografie in het algemeen en de laatste tijd vooral natuur-en sportfotografie.

 

2006 gastspreker Jos Trappers

 

Lid van cinéclub Agfa Gevaert , zijn kennis omtrent het thema : vaste bewegende beelden. We onthouden daarbij dat kunst de wereld niet zal veranderen maar een wereld zonder kunst zou een hele andere wereld zijn.

 

2008 gastspreker Karel Kiekens

 

Fotograaf en Afrikakenner, een heel leerrijke avond over Ethiopië

 

2009 gastspreker Frans Van Bauwel

 

Lid van Candid Munsterbilzen, een zeer mooie reportage van al zijn foto’s , zowel natuurfotografie als reisfotografie.

 

Rita Van Moll

 

De commentaren zijn gesloten.