18 april 2012

Wereldboekendag 2012

Op 23 april is het in meer dan 100 landen Wereldboekendag. 23 april is de sterfdag van auteurs als William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega. Reden genoeg voor UNESCO om die dag als Wereldboekendag uit te roepen.De traditie bestaat al langer: de Catalanen vieren op 23 april jaarlijks ook het feest van Sint-Joris: de mannen schenken aan de vrouwen een roos en de vrouwen schenken aan de mannen een boek. Op die dag worden er in Catalonië maar liefst 4.000.000 rozen geschonken en 400.000 boeken. Een traditie die navolging verdient!

aaaa.jpeg

Het thema van Wereldboekendag 2011 is in Vlaanderen "reizen". Niet toevallig: “Het is een tocht voor geduldige reizigers, een boek”, schreef Alessandro Baricco in De Barbaren. Dat geduld wordt tijdens het lezen beloond met adembenemende landschappen, verrassende reisgezellen en verrijkende inzichten.

Stilaan krijgt Wereldboekendag ook in Vlaanderen enige faam. Heel wat scholen, bibliotheken, verenigingen en organisaties zetten op 23 april mooie verhalen uit de wereldliteratuur in de kijker. Zo vierden zowat alle bibliotheken van Vlaams-Brabant Wereldboekendag met rozen en boeken. Daarnaast nodigden Cobra.be en Stichting Lezen iedereen uit voor een literaire middag in het station van Antwerpen Centraal.

Peter Verhelst schreef een tekst over alle boeken die samen de levens vormen" die je zult hebben geleefd".

De commentaren zijn gesloten.