09 mei 2012

Stefaan Cocriamont nieuwe koning van Sint-Pietersgilde

De leden van de Sint-Pietersgilde in Tervant moesten dit jaar noodgedwongen afwijken van het normale programma van hun koningschieten.1.jpg

Hoewel ze al in 1649 werd opgericht is de gilde de jongste van de drie Paalse boogschuttersgilden. De leden hebben de gewoonte om met grote sier de ‘oude’ koning uit te halen, dan driemaal rond “de geir” te gaan tot slot een pintje te drinken vooraleer er aan te beginnen. Door het overlijden van koning Marcel Vranckx werd het op 1 mei een stille 3 wandelingen rond de geir met Marcel in gedachte.

Bij de koningschieting van de Sint-Pietersgilde worden, anders dan bij de meeste andere gildes waar men de koningsvogel afschiet, de afgeschoten vogels geteld. Wie aan het einde van de zevende ronde de meeste vogels heeft afgeschoten heeft is de nieuwe koning.

26 mannen en vrouwen namen deel. Leon Vanwezemael was met z’n 81 jaar de oudste en Niels Cocriamont met zijn 17 lentes de jongste deelnemer. Regelmatig hoorden we een stille ‘yes’ als er een vogel viel. In totaal vielen er 31 vogels. Bij het begin van de 7de en laatste ronde stonden Niels, Stefaan en Guiliom met 3 vogels aan de leiding. Zij hoopten uiteraard dat al wie met 2 vogels volgde, er in die laatste ronde geen 2 meer zou afschieten.

Niels, Stefaan en Guiliom moesten vooral de zenuwen de baas blijven en hopen op die éne vogel die nog juist moest vallen. Bij een gelijke stand zouden ze moeten ‘kampen’ tot er een koning is.

De commentaren zijn gesloten.