19 mei 2012

Dirk Vanwezemael koning bij de St. Sebastiaangilde

Sinds het ontstaan van de St. Sebastiaangilde Meelberg in 1641 houdt men de traditie hoog. De laatste zondag van april, beter gezegd de zondag van (de teloorgegane) Meelberg kermis, komen de gildenbroeders samen om de koningsvogel af te schieten.

Sinds het ontstaan in 1641 is er ook heel wat veranderd: de oude geire hebben afgedaan en in de plaats zijn her nu twee wippen met kap. Hoewel, het blijft toch nog steeds oppassen voor de vallende pijlen.

De bogen hebben ook een enorme vooruitgang geboekt. En dan de zaal waar steeds werk aan blijft, zo is onlangs de keuken en de toog nog volledig vernieuwd.

Het Koningschieten zelf: René Engelen mocht als oudste lid beginnen (René is met z’n 82 jaar ook de oudste boogschutter van de Paalse gilden). Zo ging het dan naar de jongste, Jessica Peters, die op haar veertiende ook al aardig met boog en pijl om kan.

1.jpg

Na 7 rondes werd de koningsvogel voor de zevende keer geraakt, het was Dirk Vanwezemael die de laatste boenk gaf. En met het oprapen van de koningsvogel zich reeds voor de vijfde maal koning van de St. Sebastiaangilde Meelberg mag noemen. Uiteraard werd dit nog geruime tijd nagevierd.

Zondag 6 mei is het ‘Koning uithalen’. In de voormiddag wordt er nog steeds bij de koning gesierd en staat de koningin (Christel Jans) met de borrel en hapjes klaar.

In de namiddag gaat men de Koning plechtig, in stoet, uithalen en begeleiden naar de zaal.
Waar men hem dan met de nodige eerbaarheid viert.

Tijd om de namiddag feestelijk verder te zetten en te genieten van een ‘goei kou pla’

De commentaren zijn gesloten.