23 juli 2012

Manifesta 9

Koningin Paola op bezoek bij Manifesta 9 

Op dinsdagnamiddag 3 juli bezocht Koningin Paola Manifesta 9 in het voormalige mijngebouw van Waterschei, Genk.

Gouverneur van Limburg Herman Reynders, burgemeester van Genk Wim Dries en directeur van Manifesta Hedwig Fijen verwelkomden Koningin Paola voor het imposante mijngebouw. Bij haar aankomst overhandigden de stralende bloemenmeisjes Lina en Sharifa Laurens uit Genk, met wat schroom én een charmante glimlach, een boeket witte bloemen aan de Koningin.

Er volgde een rondleiding door Hedwig Fijen in de drie tentoonstellingsluiken van Manifesta 9. Zowat 20 journalisten en reporters van lokale en nationale media namen eveneens deel aan de rondleiding.

In het erfgoedluik van Manifesta 9 hield de Koningin hield onder meer halt bij Het Mijndepot, de sculpturen Miner's Heads van Manuel Duran, de indrukwekkende collectie werkboekjes Livrets des Ouvrier Mineurs en Symbolon, het gescheurde en aaneengestikte portret van het Griekse koppel Roumeliotis dat naar Genk emigreerde om in de steenkoolindustrie te werken. Coördinator van het erfgoedluik, Edgar Hermans, en voorzitter van het Mijndepot, Xavier Huygen, gaven de nodige uitleg.

Ook Rocco Granata, die als mijnwerkerszoon en internationaal befaamd artiest aan het erfgoedluik van Manifesta 9 deelneemt met een knappe verzameling voorwerpen, herinneringen en verhalen, had een kort gesprek met de Koningin.

De rondleiding werd voortgezet langs de historische en de hedendaagse kunstwerken, waar zowel Hedwig Fijen als medewerker van het curatorenteam Mieke Mels de Koningin aanvullende informatie gaven bij een aantal werken. Michaël Matthys en Ante Timmermans waren zelf aanwezig om aan de Koningin meer te vertellen over hun werk in de tentoonstelling en hun carrière.

De Koningin was onder de indruk van het parcours doorheen de tentoonstelling. Ze was uitermate goed op de hoogte van het verleden van de streek en het gebouw, van de kunstgeschiedenis en van het opzet van Manifesta 9, maar aarzelde niet om een heleboel vragen te stellen aan bezoekers, medewerkers en kunstenaars.

Ter afronding van de koninklijke namiddag ontving Koningin Paola nog een aandenken aan Manifesta 9 en ondertekende ze het Gulden Boek van de stad Genk.

De toeschouwers waren tevreden dat ze de Koningin in hun stad, in hun wijk hadden kunnen verwelkomen. Dankzij het concept van curatoren Cuauhtémoc Medina, Dawn Ades en Katerina Gregos, dat hedendaagse kunst, historische kunst en regionaal erfgoed met een link naar het mijnverleden voor het eerst verenigt in één grote tentoonstelling, en dankzij het uitgebreide programma van het Art Mediation en Education Team, krijgt Manifesta 9 weerklank bij een breed publiek, van lokale jongeren over journalisten tot internationale kunstprofessionals. Ook de Koningin kon deze gelaagdheid en veelzijdigheid enorm appreciëren.

Haar bezoek was dan ook een prachtig teken van waardering voor Manifesta 9, al zijn partners, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers.

De commentaren zijn gesloten.