27 juli 2012

Cultureel erfgoed

In het najaar organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam een internationale conferentie over de interactie tussen musea en gemeenschappen. In tijden van mobiliteit en verandering, spelen geschiedenismusea een belangrijke rol in maatschappelijke thema's als sociale samenhang, identiteit en verbondenheid.

Op zoek naar hun wortels, wenden mensen zich tot erfgoed. Nog nooit was geschiedenis zo populair en aanwezig in de media. Tegelijkertijd biedt het communicatietijdperk nieuwe mogelijkheden om gemeenschappen vorm te geven op basis van gemeenschappelijke interesses en voorkeuren. Musea in het algemeen zijn, als onderdeel van de publieke sfeer, een belangrijk instrument in het dynamische proces van erfgoedvorming.

Naast een brede waaier een internationale museumdeskundigen, zullen tijdens de conferentie twee gerenommeerde keynotesprekers het woord nemen. Richard Sandell zal onderzoeken wat er gebeurt als musea afstappen van het onpartijdige verhaal en kiezen voor een meer activistische aanpak. Kevin Moore presenteert een paper over de complexe relatie tussen musea en sport en hun potentiële rol in het opbouwen van een gemeenschap.

De commentaren zijn gesloten.