02 september 2012

Wandel op 12 september mee met het Sideways festival!

Wandel op 12 september mee met het Sideways festival!

Sideways is een hedendaags kunstenfestival op weg en onderweg. Trage wegen vormen het decor voor een ontmoeting tussen natuur en cultuur. Langs wandelroutes, veldwegen en binnenpaden gaan artiesten uit binnen- en buitenland aan de slag met thema's als vertraging en mobiliteit, landschap en verhalen, kunst en activisme, vertellingen en wandelende bibliotheken.

Het festival volgt bewust een aantal zijsporen en brengt kunst buiten de museummuren. De ruggengraat van het evenement bestaat uit een 4 weken durende wandelexpeditie door België, van west naar oost. Voor de artiesten vormt deze tocht een mobiel laboratorium: de artistieke projecten ontwikkelen zich stapvoets, in interactie met elkaar en met de omgeving. Tijdens de vier festivalweken wordt gewandeld in dag-etappes, van maandag tot donderdag. De dagtochten variëren van 7 tot 35 kilometer, worden telkens begeleid door een lokale verkenner en iedereen is welkom om mee te wandelen. Een 50-tal artiesten interpreteren zo het landschap in hun performances, artistiek onderzoek, fotografie, ruimtelijke installaties, schilderijen en tekeningen.

Sideways gaat duurzaam onderweg

Trage wegen zijn veel meer dan verbindingen om zich van punt A naar punt B te verplaatsen. Ze vormen essentiële dragers voor een aangename woon- en leefomgeving en voor het landschap van de toekomst. Wandel- en fietspaden verschijnen als een duurzaam alternatief voor de alomtegenwoordige auto-infrastructuur en kunnen de transitie naar een koolstofarm kringloopsysteem mee aanstuwen.

Volg de expeditie via de multimedia ezel!

Voor de thuisblijvers en het internationale publiek brengt Sideways de bevindingen van de expeditie dagelijks online, met de hulp van DonkeyXote, de multimedia ezel en het mobiele kantoor van het festival. Dit traditionele trek- en lastdier is uitgerust met gps-tracker, laptop, timelapse camera, geluidsrecorder en zonnepanelen! Onderweg worden verhalen, ontmoetingen en indrukken in woord & beeld verzameld om vervolgens wereldkundig te maken via www.sideways2012.be.

Heb je zin om mee te wandelen? De wandeltocht trekt op woensdag 12 september van Beringen naar Zonhoven. Het vertrekpunt is De Kompel, Laan op Vurten 61 in Beverlo en start om 9u30. Tijdens de tocht zal de tentoonstelling Re:converse van Manifesta bezocht worden.

 Voor meer info kan je terecht op de milieudienst, liesbeth.schriers@beringen.be of 011 43 02 21.

De commentaren zijn gesloten.