06 september 2012

Open Monumentendag

Op zondag 9 september 2012 viert Vlaanderen voor de 24ste keer Open Monumentendag. Dit jaar staat Open Monumentendag helemaal in het teken van cultuur met grote én kleine c. ‘Muziek, woord en beeld’ is de leidraad. Zo belanden we in erfgoedpareltjes waar kunst en cultuur werden gecreëerd en beleefd.

Kioskaaa.jpg

Het Kioskplein werd tussen 1927-1929 aangelegd door de Brusselse architect Adrien Blomme. De kiosk zelf is van het boomstamtype, met een stenen onderbouw, een houten balustrade en boomstammen die een meestal rieten dak ondersteunen.

 

 

Zaal Brunaaa.jpg

Marcel Brun, van 1930 tot 1955 directeur-gerant van de mijn, was de promotor en bouwheer van het indrukwekkende Sint-Theodarduskerkcomplex, een ontwerp van de befaamde Brusselse architect Henri Lacoste. Het omvat een grootse kerk, kloostergang, pastorij, kapelanij én een parochiale feestzaal. De zaal deed tot aan de opening van het casino dienst als cinemazaal en zaal voor toneel, voordrachten... Het ruime plein was o.m. bestemd voor openluchtspelen. De zaal is nu privé-eigendom.

De commentaren zijn gesloten.