28 september 2012

Milieu-14-daagse

Milieu-14-daagse

Op zondag 30 september gaat de 12de editie van de milieu-14-daagse van start. Tijdens deze veertiendaagse worden er allerlei activiteiten rond het milieu georganiseerd.

De eerste activiteit is de watersnipdag. Op zondag 30 september van 14 tot 18 uur kan je op het kerkplein van Koersel en in het Brigidahuis terecht voor allerlei activiteiten in verband met de watersnip zoals een dorpszoektocht, volksspelen, tekenwedstrijd, … De Watersnipdag is de start van een twee jaar durende campagne.

Vanaf 1 oktober kan je in Beringen ook aan geocaching doen. Dit is een buitensport en spel, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is in het algemeen een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de ‘schat’. Deze geocache stelt een aantal Beringse bezienswaardigheden en het thema cradle to cradle in de kijker.

Ben je al dat zwerfvuil ook beu? Kom dan zeker meedoen aan de opruimwandeling op zondag 7 oktober! Om 10 uur vertrekken aan de parochiezaal van Korspel verschillende groepen om op enkele ‘zwarte locaties’ met veel zwerfvuil en sluikstorten de rommel op te ruimen. Achteraf kunnen de deelnemers genieten van heerlijke biokoffie en –gebak.

Op 8 en 9 oktober kunnen de Beringse basisscholen weer deelnemen aan de jaarlijkse natuurwandelzoektocht voor het 5de en 6de leerjaar. Ditmaal vindt de wandeling plaats in het gebied Muizenheide in Beringen-Centrum. Het wordt een boeiende zoektocht in de natuur.

Enkele Beringse scholen volgden tijdens het schooljaar 2011-2012 een klimaattraject of stelden een scholenvervoersplan op. Op woensdag 10 oktober stellen de leerlingen tijdens de Klimaatjongerenraad aan elkaar voor wat ze het afgelopen jaar gedaan hebben en worden er aanbevelingen geformuleerd om voor te leggen aan het schepencollege. De Klimaatjongerenraad wordt feestelijk afgesloten met een receptie.

Als je graag creatief bezig bent, zijn de workshops ‘juwelen maken uit afvalmateriaal’ zeker iets voor jou! Op donderdag 11 oktober maak je van 19 tot 22 uur sierraden uit lege petflessen. Op donderdag 18 oktober leer je juwelen maken uit fiets- en autobanden. Inschrijven is verplicht en kan via 011 43 02 59. De plaatsen zijn beperkt.

Op zondag 21 oktober worden de wandelschoenen uit de kast gehaald voor een wandeling doorheen de trage wegen van Korspel. De wandeling vertrekt om 14 uur aan de Kardijk en wordt begeleid door een gids, maar kan ook individueel gedaan worden. Deelnemers aan de geleide wandelingen kunnen achteraf genieten van biosoep en brood. Inschrijven voor de geleide wandelingen is verplicht en kan via 011 43 02 59 tot 14 oktober.

Heb je last van herfstbladeren in de tuin? Kom dan op zaterdag 27 oktober naar het containerpark. Van 11 tot 12 uur leggen de compostmeesters uit hoe je deze het best kan composteren.

De milieu-14-daagse wordt op zaterdag 27 oktober afgesloten met de jaarlijkse Eindhappening. Tijdens de Eindhappening wordt de MINA-prijs uitgereikt, net als de prijzen van de actie Met Belgerinkel naar de Winkel en de prijzen van de wandelzoektocht. Achteraf is er een feestelijke receptie. Dit alles wordt muzikaal omlijst door ‘t Kafkoor. Iedereen is van harte welkom op deze Eindhappening die doorgaat om 20 uur in OC de Buiting.

Gilbert Lambrechts

De commentaren zijn gesloten.