19 oktober 2012

50 jaar Turkse Migratie

Volgend jaar 2013, zal het exact 50 jaar geleden zijn dat Turkse gastarbeiders naar België zijn gekomen om (wat Limburg betreft) voornamelijk tewerkgesteld te worden in de Steenkoolmijnen. In de voorgaande jaren waren er reeds gastarbeiders uit andere landen, voornamelijk Italië reeds naar België gekomen, maar na de ramp in Marcinelle weigerde Italië nog arbeiders te leven en werden de ogen dus gericht naar Turkije en Marokko.

De migratie van voornamelijk mannen, later hun echtgenotes en kinderen, is goed gedocumenteerd en in menig Limburgse mijngemeente zelfs onderdeel van toeristische trekpleisters zoals ons Mijnmuseum in Beringen.

Verenigingen van Turkse afkomst hebben mij gevraagd om als schepen van Feestelijkheden het initiatief te nemen en de oproep onder alle Beringenaren te verspreiden.

Bij deze wil ik een oproep doen aan alle Beringenaren om mee te werken aan de viering van 50 jaar Turkse Migratie. Hiervoor wil ik een werkgroep oprichten waarvoor mensen zich kunnen aanmelden bij mij. Deze werkgroep zal dan het feestgebeuren verder moeten uitwerken, maar ik wil de oproep echt onder alle Beringenaren verspreiden, zodat het niet alleen een herdenking is van 50 jaar Turkse Migratie, maar ook een feest is voor alle Beringenaren.

Beringse kunstenaars kunnen bijvoorbeeld mee helpen bij het uitwerken van een idee, kunstwerk waar we net zoals de Italiaanse viering van 50 jaar Italiaanse migratie, hulde hebben gebracht aan de vrouwen in de migratie.

De bevoegde schepen zal onze Vlaamse vereningen zoals de Heemkundige Kring ed, raadplegen want zij weten als geen ander hoe je het sociaal verleden in de kaart kunt brengen.

De commentaren zijn gesloten.