16 oktober 2012

Cultuuruitstap op 13 oktober

 

De jaarlijkse cultuuruitstap op 13 oktober, voor de afgevaardigden in de stedelijke cultuurraad, ging dit jaar richting Brussel.

image001.jpg

Met een volle bus en een droog maar fris weertje vertrok men voor wat jaarlijks toch een mooie uitstap is. Het zou een dubbele wandeling worden met als thema ‘lekker Brussel’. Wat moet je je daar bij voorstellen? Het eerst wat iedereen opviel, was dat het ‘lekker nat’ is.

De 2 groepen vertrokken elk met hun gids, een woordje uitleg van wat men zoal dacht bij ‘lekker Brussel’ en wat men kon verwachten. Een eerste stopplaats: de droge koningsgalerij, waar de eerste echte Belgische chocolade werd gemaakt, de vele winkels er rond en natuurlijk even proeven.
Op de grote markt even halt houden, deze keer niet zozeer voor de mooie gebouwen. Wel voor het achterliggende ‘lekkers’ ervan: o.a. Het brouwershuis, het positieve van de vele bewinden en heerschappen die zo veel lekkers van overal meebrachten.
De gevechten met Lubbeek en hoe de Brusselse krijgers onderweg alle kiekens opaten om niet te verhongeren. Aha, vandaar de naam Kiekefretters.
Aan de volgende stopplaats was het, nog steeds in de regen, smullen van een lekkere suikerkoek. Nog even halt houden aan een echte koffieshop, waar je alle soorten koffie kan proeven. Eindelijk droog in misschien wel het oudste café van Brussel ‘Het Goudblommeke’. Het Breugelbuffet smaakte. Opgewarmd vertrok men dan naar de Marollen/zavel. Genietend van de uitleg maar wel nog steeds de paraplu boven het hoofd. Onderweg even schuilen(?) in de kerk of toch niet het was daar waar Pieter Breugel begraven ligt.
En hoe dit ook weer in het verhaal van Lekker Brussel paste.
Misschien vandaar dat we een Breugelbuffet gekregen hadden?
Hoe men de mensen met ‘de pest’ verbande naar het hoog, de werkmensen buiten de stadsmuren verdrong.
Zo kreeg men de Marollen.
De Marollen kan men niet passeren zonder langs ’Marie’ te gaan.
Marie met de lekkerste karakollen van Brussel.Volgens de één een lekkernij, volgens een ander just katsjoe.
Voor we langs, de juist opgeruimde rommelmarkt kwamen nog even een uitleg hoe een architect indertijd honderden bewoners uit hun huizen (krotte) zetten om er een gebouw te zetten.
Hij kreeg de scheldnaam ‘Skieven Architek’, nog steeds het ergste verwijt dat je tegen een Brusselaar kan zeggen.
De tocht eindigde met een bezoek aan café de Skieve Architek en het biertje met de gelijkaardige naam …wel dat was lekker.
Nog een laatste sprint door de regen naar de bus om dan terug droog thuis te komen. 
Het was toch weer een zeer interessant culturele uitstap waar iedereen, ondanks het slechte weer, toch echt genoten had.

AC²

 

De commentaren zijn gesloten.