18 december 2012

Een etiket geeft inzicht maar geen uitzicht!

Een etiket geeft inzicht maar geen uitzicht!

 

Een kind dat teveel huilt, is een huilbaby.

Een kind dat zeer actief is, heeft ADHD.

Een kind dat snel afgeleid wordt, heeft concentratieproblemen…

 

Onderwijs & Opvoeding organiseerde op 27 november i.s.m. CC Beringen de infoavond ‘Etiket in de aanbieding’. Maar liefst 230 aanwezigen werden op sleeptouw genomen! Veel ouders zitten immers met vragen rond mogelijke diagnoses, vaak al vanaf de kleuterleeftijd. Ook voor leerkrachten is dit een moeilijke oefening: wanneer moet je opvallend gedrag melden en spreek je van een ‘probleem’, wanneer verwijs je door? Het lijkt wel of tegenwoordig bijna ieder kind iets heeft. Of zien we te snel problemen? Plakken we te snel labels op kinderen, ook in gevallen dat dit niet nodig is?

Rik Prenen, gedragsdeskundige en docent te KU Leuven, heeft uitgebreid bij dit thema stil gestaan. Om de complexiteit van onze natuurlijke drang om mensen te taxeren uit te leggen, werd gestart met een stukje geschiedenis. Waar men een periode over een duivelskind en exorcisme sprak, werd tijdens een andere periode de volledige schuld bij de moeder gelegd wanneer het fout liep. Gelukkig veranderen tijden en inzichten!

Rik Prenen lichtte eveneens toe wat de voor- en nadelen zijn van labels plakken: gaande van een opgelucht gevoel (het is niet mijn fout!), tot het stigmatiseren van het kind.

Een belangrijke boodschap die werd uitgedragen is om naar de eigenheid van het kind te kijken, en te kijken naar wat WEL werkt. Ook communicatie en afstemming tussen ouders, school, opvang… vormt een belangrijke sleutel.

Maar ook biologie speelt een rol! Vaak hebben we de neiging om de capaciteiten van de kinderen te overschatten. Niet kunnen staat niet gelijk aan niet willen! De hersenen hebben nog heel wat groeiwerk in het vooruitzicht.

Het improvisatietheater ‘InSpinazie’ zorgde regelmatig voor een luchtige noot. Dramatisch, dan weer hilarisch. Zo werden tijdens een Zumba-les diagnoses aangepakt, konden de mensen een gokje wagen over wie al dan niet kinderen heeft en werd een sterk stuk gebarentaal getoond. Het publiek kwam, zag en genoot!

De commentaren zijn gesloten.