31 december 2012

Volk en cultuur 2

België wordt vaak vereenzelvigd met Vlaanderen. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien het Vlaamse stempel op de Belgische cultuur. Het hoogtepunt van de Belgische schilderkunst lag in de 15de en 16de eeuw bij de opkomst van de zogeheten Vlaamse Primitieven. Kenmerk van deze schilders was hun aandacht voor detail, zoals in de werken van Jan van Eyck.

Pieter Bruegel staat aan het eind van die ontwikkeling; hij schilderde vooral landschappen en portretteerde het harde boerenleven van die tijd. In de barokperiode daarna heeft Vlaanderen grote meesters als Rubens voortgebracht.

De belangrijkste surrealistische Belgische schilder is ongetwijfeld René Magritte, een Waal. Hij maakte in 1953 de wandschilderingen in het casino van Knokke.

De zanger, componist en tekstschrijver Jacques Brel kreeg in de jaren zestig internationale bekendheid. Hij sloeg een brug tussen de Walen en de Vlamingen door zich te afficheren als Franstalige Vlaming. Hij zong voornamelijk in het Frans, maar heeft ook enkele Nederlandse vertalingen van zijn liedjes opgenomen. Hij verzette zich tegen het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven; tegelijkertijd zong hij de lof over het Vlaamse land, bijvoorbeeld in Mijn vlakke land.

Wallonië is de bakermat van het stripverhaal. Kuifje, de Smurfen, Bollie en Billie, Asterix, en Robbedoes zijn ontsproten aan het brein van tekenaars als Hergé, Morris en Franquin. Maar ook Vlaanderen heeft zijn steentje bijgedragen: de strip Suske en Wiske is getekend door de Vlaming Willy Vandersteen.

Belgische bonbons

In België worden veel verschillende bieren gebrouwen en dat heeft zijn invloed op de keuken. Vlees wordt vaak bereid door het te stoven in bier, zoals in gerechten als "Vlaamse karbonade" of "Konijn met pruimen". Er zijn meer dan 400 soorten Belgisch bier. Het sterk-alcoholische Trappistenbier is populair. Deze biersoort stamt uit de middeleeuwen toen de monniken het begonnen te brouwen.

De commentaren zijn gesloten.