05 januari 2013

De betekenis van kleuren

Kleurensymboliek

Kleur kan onze emoties beïnvloeden. Ook onze acties, reacties op situaties en personen kunnen onder invloed van kleuren beïnvloed worden. Er is veel onderzoek verricht naar kleuren en de psychologische en emotionele impact van kleuren op ons dagelijks leven. Veel mensen geloven dat kleuren krachten uitdrukken. 

De oorzaak van deze invloeden van kleuren kunnen we gedeeltelijk verklaren door naar onze instincten te kijken. Rood bvb is in de natuur een vrij ongewone kleur. Omdat we, relatief gezien ten opzichte van onze volledige evolutie, vrij recent nog naar ons voedsel moesten zoeken, kunnen we de kleur rood zeer snel en van ver herkennen. Bessen zijn namelijk meestal rood. Rood is ook een teken van gevaar. Denk maar aan een rood licht of rode achterlichten. Toen men een pas ontdekte indianenstam als geschenk een lap rode stof gaf sloegen ze spontaan op de vlucht, niet gewoon zoveel rood te zien. 

De kleur van kledij zouden de perceptie van de drager over zichzelf en zijn of haar omgeving kunnen beïnvloeden. Het dragen van bepaalde kleuren heeft ook invloed op de perceptie van anderen naar de drager toe.

 

Kleuren en hun betekenis

De betekenis van kleuren is afhankelijk van cultuur, religie en locatie. Toch heeft elke kleur een universele basis betekenis:

Rood

Actie, vertrouwen, moed, vitaliteit

Rose

Liefde en schoonheid

Bruin

Aarde, orde, standvastigheid, gevestigde waarden

Oranje

Vitaliteit, lichamelijke energie en doorzettingsvermogen

Goud

Rijkdom, welvaart en wijsheid

Geel

Wijsheid, geluk, plezier, intellectuele energie

Groen

Het leven, natuur en vruchtbaarheid

Blauw

Jeugd, spiritualiteit, waarheid, vrede

Purper

Adelijkheid, magie, mysterie

Indigo

Intuitie, meditatie, overleg

Wit

Puurheid, maagedlijkheid, zuiverheid

Zwart

Dood, aarde (net zoals bruin), spiritualiteit

Grijs

Rouw, spijt, volwassenheid, veiligheid

 

Colouring_pencils.jpg


De commentaren zijn gesloten.