11 januari 2013

Zebracinema: IL GRANDE SOGNO

Met: Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca

2012111918212418.jpgIn Michele Placido's Il Grande Sogno is Rome het toneel van linkse 1968-studentenopstanden. De jonge politieman Nicola wordt door zijn bureau undercover geplaatst om te infiltreren in de protestbeweging. Aan de universiteit ontmoet hij Laura, een briljant studente die droomt van een wereld zonder onrecht, en Libero, de leider van de studentenbeweging die droomt van een revolutie. Laura moet kiezen tussen de twee mannen. Nicola is losjes gebaseerd op regisseur Michele Placido (Romanzo Criminale) zelf, zo ongeveer als Bernardo Bertolucci zijn herinneringen aan Parijs '68 gebruikte voor The Dreamers (2003).
Il Grande Sogno is een heel degelijke film, goed gemaakt met een fijne soundtrack en twee andere troefkaarten; de acteurs Riccardo Scamarcio en Jasmine Trinca, die tot de top van het Italiaanse acteergilde behoren. Het is Jasmine Trinca die de grootste indruk achterlaat. De actrice uit La Meglio Gioventu en La Stanza del Figlio kiest haar rollen zorgvuldig en weet altijd te imponeren. Haar Laura is een onzeker meisje dat zich sterk en zelfverzekerd opstelt tegenover de buitenwereld, maar nog heel erg haar weg zoekt in de grote wereld. Het is een rol waarvoor Trinca op het Filmfestival van Venetië werd bekroond met de prijs voor grootste nieuwe ontdekking. (Bron: Arman Avsaroglu, filmtotaal.nl )

"Vreemd genoeg worden er de jongste jaren meer films gemaakt over Mei 68 en de nasleep ervan dan toen de barricades indertijd werden opgeworpen. Denk bijvoorbeeld maar aan The Dreamers, Le Faute à Fidel, Les Amants Reguliers, Apres Mai en Il Grande Sogno." (Bron: Dave Mestdach, focus.knack.be)

De commentaren zijn gesloten.