02 februari 2013

Mag je zoon huilen, je dochter in bomen klimmen?

Mag je zoon huilen, je dochter in bomen klimmen?aaa.jpg

Op 22 januari organiseerde de dienst Onderwijs & Opvoeding/Opvoedingswinkel de infoavond ‘Mag je zoon huilen, je dochter in de bomen klimmen?’ Ann Theys (ervaringsdeskundige diversiteit en gender) heeft heel wat informatie over het thema genderbewust opvoeden en bracht heel wat bekende uitspraken en tips naar voren.

Door het beeld dat we hebben gekregen van onze ouders, de media, de maatschappij … is het niet gemakkelijk als ouder je kind(eren) niet stereotiep op te voeden.

Ann Theys benadrukte dat je je kind best niet mag labelen, maar dat je vertrekt vanuit de kwaliteit en het talent.

Elk meisje en elke jongen heeft een mix van vrouwelijk en mannelijke eigenschappen die doorheen hun leven aan bod zullen komen. Probeer dan ook pas aandacht te hebben voor het verschil als het echt relevant is. Wil je zoon graag met een popje spelen? Verbied dit dan zeker niet, stimuleren moet ook niet perse, maar laat hem gewoon zijn eigen gangetje gaan. De manier van opvoeden is nu eenmaal een complexe materie en is voor elk kind anders.

Nog enkele tips die je kunnen helpen: laat je zoon/dochter met iedereen spelen, zowel meisjes als jongens kunnen immers speelkameraden zijn.

Kies bewust voor een mix van speelgoed en kledij Bv. speelgoed dat voor jongens en meisjes kan of kledij in een neutrale kleur.

Wissel typische meisjes/jongensspelen af en stimuleer tot meer variatie in de spelkeuze. Kiest je zoon voor een pop, je dochter voor een autootje, laat hen dan vrij in deze keuze; ‘iedereen is vrij om te kiezen wat best bij hen/haar past’.

Enkele spontane reacties van de ouders: ‘Ik heb heel wat tips meegekregen waar ikzelf nog niet aan gedacht heb en zeker eens wil uitproberen!’ ‘Het was een boeiende materie die duidelijk werd gebracht.’

Heb je de infoavond 'Mag je zoon huilen, je dochter in bomen klimmen?' over stereotiep opvoeden gemist?

Vind hier onze boekentips!De commentaren zijn gesloten.