15 maart 2013

Internationaal literatuurfestival in brussel

Volgende editie van 20 tot 24 maart 2013!s

Het tweejaarlijkse Passa Porta Festival speelt in op wat een bruisende grootstad als Brussel te bieden heeft: een kosmopolitisch, meertalig en multicultureel leven. Het literatuurfestival volgt de 'filosofie' van Passa Porta. Openheid, grensoverschrijding, uitwisseling en dialoog zijn de kernwoorden. Het Passa Porta Festival, een uitdagende literaire ontdekkingstocht, presenteert een programma dat langs vele bekende maar ook onbekende plekken van Brusel voert.

08 maart 2013

Zebracinema: HEADHUNTERS

Met: Nikolai Coster-Waldau, Aksel Hennie, Julie R.Olgaard e.a.

Headhunter Roger Brown is 1.68 meter en heeft duidelijk last van een Napoleoncomplex. Samen met zijn aantrekkelijke vrouw Diana, die ruim een kop groter is, leeft hij in weelde. Om dit allemaal te kunnen bekostigen, is Roger in zijn vrije tijd kunstrover. Als headhunter kan Roger kandidaten vragen naar hun levensstijl en eventuele kostbare schilderijen. Zo weet hij precies waar en wanneer hij zijn bijverdiensten kan ophalen. 
Het bloed vloeit rijkelijk in deze bloedstollende thriller en de stunts doen niet onder voor die van een goede actiefilm. Maar het briljante aan Headhunters is dat er een flinterdun humoristisch laagje over de film zit dat precies dik genoeg is om af en toe te moeten lachen om wel heel bizarre situaties, zonder daarmee afbreuk te doen aan de ernst en de spanning van het verhaal. Acteur Aksel Hennie weet deze verhouding subliem te vertolken en de expressie in zijn gezicht is meesterlijk. Hij zorgt dat de film niet vervalt in een Mr. Bean-achtige komische toestand. Zelfs een scène met stront blijft dankzij zijn acteerwerk ijzingwekkend. Ook Nikolaj Coster-Waldau, bekend van de Amerikaanse hitserie Game of Thrones, zet als bad guy een goede prestatie neer.

"Wie aan het begin van de film de indruk krijgt het verhaal te kunnen voorspellen en overgeleverd te zijn aan een Noorse variant op Entrapment, de Amerikaanse film uit 1999 met Sean Connery en Catherine Zeta-Jones, wordt blij verrast. De onverwachte wendingen en een geniaal geconstrueerd einde zijn meer dan bevredigend." (Bron: filmtotaal.nl)

HEADHUNTERS

07 maart 2013

Prijs beeldende kunst Beringen

Schrijf u in voor de Prijs Beeldende Kunsten 2013

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de stad Beringen in samenwerking met de Stedelijke Cultuurraad een Prijs Beeldende Kunsten. In 2013 is het thema “Fotografie en Nieuwe Media”. Inwoners van Beringen* vanaf 15 jaar kunnen zich uiterlijk tot 1 maart inschrijven. De prijs wordt uitgereikt op 23 maart in Galerij Casino Beringen. De hoofdprijs voor de laureaat is 750 euro en er is een aanmoedigingsprijs van 250 euro voor jong talent. De tentoonstelling Prijs Beeldende Kunsten 2013 loopt van 24 maart t.e.m. 7 april 2013.

Voor bijkomende informatie kunt u terecht bij de cultuurdienst Beringen T 011 45 03 10, cultuur@beringen.be of www.beringen.be (pagina cultuur).    

* of personen die op het moment van deelname voor een onafgebroken periode van min. 3 jaar aangesloten zijn bij een Beringse Kunstkring die lid is van de cultuurraad.  

beeldende kunst 2013.jpg

02 maart 2013

DVD's in de Bib

Aanwinsten dvd's 2012


De uitleencijfers van dvd's voor volwassenen blijven klimmen!

Ook in 2012 investeerden we in een aantrekkelijke collectie met vele nieuwe filmtoppers.

Zo kocht de bib in 2012 maar liefst 528 dvd's aan.

01 maart 2013

Zebracinema: MEDIANERAS

Met: Javier Drolas, Pilar López de Alaya, Inés Efron, Adrián Navarro, e.a.

De niet te remmen digitale revolutie heeft onze aardbol een stuk kleiner gemaakt, al is het er allemaal niet persoonlijker op geworden. De Argentijnse Martin heeft in zijn kleine eenkamerappartement de hele wereld binnen handbereik. Film kijken, shoppen, werken, tot zijn gerief komen en stressen doet hij allemaal op de digitale snelweg. De webdesigner lijdt aan fobieën en heeft van zijn psycholoog de opdracht gekregen om de boze buitenwereld met zijn fotocamera vast te leggen. Tegenover hem woont de mooie, maar eenzame Mariana, een architect met een bijbaan als etaleur en een voorkeur voor de foute mannen.
De twee dertigers uit Buenos Aires komen op dezelfde plekken, onbewust van elkaars bestaan. Ze verzuipen in eenzaamheid en het isolement van de grote stad.
Met een snelle montage en een gevatte voice-over sleurt de filmmaker je zijn wereld binnen die hij deelt met nog 2,8 miljoen andere grootstedelingen. 
Het inkijkje in de levens van Martin en Mariana wordt afgewisseld met gevatte momenten van bezinning over de relatie tussen de mens en de door hemzelf gecreëerde omgeving.

"De stad en de liefde: in hoeveel films zijn die twee niet onlosmakelijk met elkaar verbonden? Ook in Gustavo Taretto's debuutfilm Medianeras: een tegendraadse liefdeskomedie waarin twee onbekenden elkaar eindeloos blijven mislopen."
(Bron: Arjan Welles, FilmTotaal)

MEDIANERAS